Follow:
Persoonlijk

Let op waar je een puppy koopt!

Een tijdje geleden hebben we een puppy gekocht. We waren naar twee adressen geweest voordat we bij een deugdelijke fokker uitkwamen. Meerdere keren zijn we in de val van een broodfokker gevallen. Vandaag wil ik een paar tips geven om ze te herkennen. Broodfokkers moeten namelijk gestopt worden en als er geen goede wetgeving voor komt kan dat alleen door er helemaal geen puppy’s meer bij te kopen. Lees snel verder voor mijn tips.

Broodfokkers zijn mensen die honden fokken puur en alleen voor geld. Nou is hier in principe niks mis mee, er wordt ook flink gehandeld in paarden, waarom zou dit anders zijn? Broodfokkers fokken de puppy’s vaak echter niet zelf en halen ze veel te jong uit Oost Europa. Hierdoor worden ze te vroeg weggehaald bij hun moeder en moeten ze op jonge leeftijd al door een traumatische transport ervaring. Doordat ze veel te jong meegegeven worden werken de inentingen nog niet en zijn de puppy’s heel vaak ziek. Vervolgens worden de puppy’s bij de broodfokker in kennels gestopt die net op het randje door de beugel kunnen. Ik heb gelezen dat ze zelfs verdoofd worden, omdat broodfokkers ze anders niet in zo’n grote aantallen aankunnen. Waar normale fokkers één of hooguit twee rassen fokken, hebben broodfokkers vaak meer dan twintig rassen in hun bezit. Het is pure dierenmishandeling en toch kopen mensen er nog steeds puppy’s. Maar hoe herken je ze nou?

Trap niet in de advertentie

Veel van de advertenties op Marktplaats zijn van broodfokkers. Dit zijn vaak hele nette advertenties die er erg betrouwbaar uit zien. Zo zijn wij er ook ingetrapt. De advertenties zijn goed opgesteld en ze beloven je van alles zoals een puppypakket, vervalst hondenpaspoort en een verkoopbewijs (die overigens niks waard is). Er wordt netjes vermeld wat voor hondjes ze hebben en vaak is zelfs de moeder van de hond aanwezig. Zogenaamd zijn ze in huis opgegroeid en goed gesocialiseerd. Het klinkt allemaal gewoon betrouwbaar, maar laat je niet verleiden.

Vermijdt advertenties met foto’s van honden in de tuin

Broodfokkers hebben de honden echter zelden in huis. Dat kan ook niet als je zo veel nestjes hebt. Honden die niet in huis zijn opgegroeid zijn niet goed gesocialiseerd. Let dan ook bij de advertenties op bij de foto’s. Foto’s die in de tuin gemaakt zijn voorspellen niet veel goeds. Waarom niet binnen? Waarom laten ze niet zien waar de honden verblijven? Een achtergrond kan een hoop voorspellen. De hondjes worden vaak gepresenteerd in een schattig mandje zodat je ze helemaal niet kan weerstaan met een mooie achtergrond om het plaatje compleet te maken. Je kan beter voor een advertentie gaan met wat amateuristischere foto’s dan hele mooie blijkt wel.

Puppy’s van broodfokkers zijn altijd net toevallig oud genoeg om meteen mee te mogen

Advertenties van broodfokkers geven nooit een geboortedatum (en anders is deze verzonnen) en de hondjes zijn natuurlijk heel toevallig oud genoeg om net mee te mogen. Heel verleidelijk natuurlijk. Niemand heeft zin om nog weken te moeten wachten voordat de pup mee naar huis mag. Hoe fijn is het dat je er morgen al een mee zou kunnen nemen! Een echte goede fokker wil echter altijd dat je eerst even komt kijken. Zij willen namelijk zelf ook even zien bij wie hun puppy’s terecht komen.

Vergelijk de prijzen met de prijzen van een erkende fokker

Puppy’s van een broodfokker zijn spotgoedkoop. Je hebt vaak voor 400/500 euro een rashond. Natuurlijk zijn het helemaal geen rashonden, maar dat kun je van tevoren niet zien of weten. Echte fokkers vragen echter vaak veel meer voor hun puppy’s. Denk dan eerder in de richting van 800-1500 euro. Dat is een flink prijsverschil, maar de dierenartskosten die een pup van een broodfokker met zich meebrengt zullen ook niet mis zijn.

Let goed op of de mensen onlangs andere advertenties hebben geplaatst

Kijk voordat je gaat kijken goed of de adverteerders onlangs nog meer advertenties van puppy’s online hebben geplaatst. Ik ben er eentje tegengekomen die in een periode van vijf dagen maar liefst 22 nestjes van allemaal verschillende rassen online had gezet. Dan weet je al dat het niet klopt. Meerdere nestjes kan, maar dan wel van hetzelfde ras en niet allemaal toevallig nestjes die al mee mogen. Welke fokker fokt er nu twintig nestjes precies tegelijk?

Vraag bij het zien van de puppy’s om de moeder en of je het verblijf mag zien als je het niet vertrouwt

Het is erg belangrijk dat je de moeder krijgt te zien bij het aanschaffen van een puppy. Zo zie je immers ook hoe je hond er ongeveer uit gaat zien als ze ouder zijn. Dit moet eigenlijk al standaard aangeboden worden. Wordt dit niet gedaan, vraag er dan ook zeker naar. Zodra ze dit niet willen weet je dat er iets mis is. Doen ze het uiteindelijk toch dan is de kans groot dat ze gewoon een willekeurige hond halen. Als je de honden te zien krijgt op een plek waar helemaal geen honden lijken te leven, zoals het huis waar de puppy’s helemaal niet wonen, vraag naar het verblijf. De kans is klein dat je het mag zien en dan weet je meteen genoeg.

En ten slotte: google de mensen zelf voordat je ergens naartoe gaat

Dit is zo’n simpele tip en toch waren wij het vergeten. De advertentie zag er betrouwbaar uit. De puppy’s waren schattig. We waren gewoon gaan kijken. Wij zagen voordat we mensen gesproken hadden er al waar we beland waren. Een puppy fabriek. We waren meteen omgedraaid en bij thuiskomst ging ik googlen. Toen kreeg ik politieberichten te zien waar je van schrikt. Google dus echt eerst. Broodfokkers geven soms bij de advertentie ook een andere plaats op, zodat ze slechter te googlen zijn. Als je zou gaan kijken bij een puppy in Amsterdam en je moet na een afspraak maken opeens naar Rotterdam komen (bij wijze van), laat het een les zijn. Waarom zou je een verkeerde plaats op geven tenzij je iets te verbergen hebt?

Broodfokkers zijn heel erg. Ik snap niet dat dit soort praktijken in Nederland gewoon mogen. Daarom vind ik het belangrijk om meer mensen te informeren over het verschrikkelijke fenomeen. Laat je asjeblieft niet verleiden door puppy’s en koop ze absoluut ook niet om ze te redden uit de handen van de broodfok. Zo geef je ze nog steeds geld en dat is precies wat ze willen. Ga gewoon naar erkende fokkers, ook al moet je dan wat meer betalen of wat langer wachten. Vergeet ook zeker niet eerst bij het asiel te checken! Hier zitten ook hondjes die je echt kan redden.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Marloes

  Wat ontzettend goed dat je hier aandacht aan besteedt. Broodfok is zo erg en ik vind het heel jammer dat niet iedereen hiervan op de hoogte is. Of misschien wel, maar het dan gewoon niet interesseert omdat het hondje zo schattig is/zo snel mee naar huis kan/zo goedkoop is. En juist als iemand denkt zo’n diertje dan ‘te redden’, blijf je dit in stand houden. Tijdens het zoeken naar onze raskat kwam ik ook advertenties tegen waar je ze voor de helft van de prijs kon kopen. Als je niet de juiste prijs ervoor wil betalen, vind ik eigenlijk dat je ze dan helemaal maar niet moet kopen. Ik hou verder ook helemaal niet van dieren kopen in een dierenwinkel, dat zijn vaak ook van die impulsaankopen.

  6 september 2017 at 09:09
  • Reply donnadiana

   Dankjewel! Ik vind ook echt dat hier meer aandacht voor moet komen. Ik snap niet dat dit zo maar mag. Er komt gewoon een limiet komen op het aantal nestjes van dezelfde leeftijd die je mag hebben… Dat lost al een hoop op zou je denken…

   6 september 2017 at 19:45
 • Reply Loes

  Goede tips! Broodfokkers zijn inderdaad verschrikkelijk, dus goed dat je hier wat extra aandacht aan besteed.
  Loes onlangs geplaatst…Favorieten van de Maand – AugustusMy Profile

  6 september 2017 at 09:13
  • Reply donnadiana

   Vond ik ook! Als je ziet hoeveel nestjes ze constant hebben wordt er dus gewoon heel veel gekocht. Dat moet echt stoppen.

   6 september 2017 at 19:45
 • Reply sammie

  Toen ik jaren geleden wist dat ik een Engelse Bulldog wilden ben ik alleen gaan kijken naar fokkers die aangesloten waren bij de EBCN. Allemaal erkende fokkers die zich aan de regels houden. Ik zou nooit een pup via een advertentie kopen of bij een niet erkende fokker. Begrijp ook inderdaad niet dat dit in Nederland niet harder bestraft word.

  7 september 2017 at 20:16
  • Reply donnadiana

   Heel slim! Veel mensen zeggen ook snel dat ze niet perse een ‘rashond’ hoeven, wat dus al snel zal leiden tot een broodfok puppy…

   8 september 2017 at 17:30

  Leave a Reply

  Enter Captcha Here : *

  Reload Image

  CommentLuv badge