Follow:
Persoonlijk

Vertel me niet hoe ik moet leven!

Ken je dat? Dat eindeloze verantwoorden waarom je bepaalde dingen niet gedaan hebt? Waarom ben je niet op uitwisseling geweest? Waarom werk je nog steeds bij hetzelfde bedrijf? Wil je niet een keer wat anders? Waarom ga je niet uit? Wat doe je dan heel de week? Wacht eens even… Waarom moet ik me tegenover andere mensen verantwoorden? Dit is toch zeker mijn eigen leven?

Ik ben het beu. Ik ben het beu dat mensen hun eigen levenswensen en keuzes aan mij willen opdringen. Hartstikke fijn dat je op vakantie in Thailand bent gaan bungee-jumpen. Waarom ik dat niet wil? Daarom niet! Je zou je toch eigenlijk helemaal niet hoeven te verantwoorden tegen mensen, maar toch doe je het. Op een of andere manier lukt het die mensen vervolgens ook nog om je een schuldgevoel aan te praten. Misschien had ik inderdaad op vakantie ook die avontuurlijke dingen moeten doen… Misschien had ik ook naar een gave club moeten gaan… Misschien had ik ook wel naar een afgelegen gebied moeten reizen in plaats van gewoon een stad… En voordat je het weet voelt het opeens alsof je niet echt op reis bent geweest.

Nee. Stop. Je hoeft helemaal niks.

Waarom ben ik niet op kamers gegaan? Nou. Daarom. Mis je zo niet het echte studentenleven? Tja. Misschien wel. Ik zal je ook maar vertellen dat het “echte” studentenleven een sociale constructie is. En daar ben ik de laatste tijd meer over na gaan denken. Het lijkt wel alsof er bepaalde standaard patronen zijn binnen het leven die iedereen moet volgen. Wees uniek, wordt er gezegd. Ja, maar je moet wel doen wat de rest ook doet! En anders heb je toch meteen het een en ander uit te leggen.

Waar bemoeien mensen zich eigenlijk mee? Ik snap het niet. Heb je er last van, dat ik mijn rijbewijs nog niet heb gehaald? Heb je er last van, dat ik niet bij een vereniging ben gegaan? Zit je dagelijks te tobben omdat ik meer films kijk dan dat ik uit ga? Misschien moet je je niet zo druk maken om mijn leven en lekker letten op die van jezelf. Is het prachtige niet juist dat iedereen zijn eigen tijd helemaal zelf kan invullen? Is het niet juist prachtig dat we allemaal andere hobby’s en interesses hebben? Stel je eens voor hoe saai het leven zou zijn als iedereen precies hetzelfde zou doen.

Ik snap niet waarom mensen niet in de schoenen van iemand anders kunnen staan. Is het nou echt zo lastig om je voor te stellen dat niet iedereen hetzelfde wil in het leven? Is het nou zo lastig om te begrijpen dat er ook niet een correcte manier is om je leven te leiden? Heb je ook niet door dat het echt redelijk asociaal is om mensen een schuld gevoel te geven omdat ze bepaalde dingen niet gedaan hebben zoals jij ze gedaan hebt? Het lijkt soms wel goed tegen kwaad. Alsof er een verkeerde manier is om op vakantie te gaan. Een verkeerd sociaal leven. Een verkeerde student. Alles is goed, zolang je gelukkig bent met je eigen keuzes. Je hoeft tegenover niemand verantwoording af te leggen. Je bent het niemand verschuldigd. Sterker nog, die mensen zijn jouw iets verschuldigd. Excuses. Omdat ze je zo met je leven aan het bemoeien zijn.

Het blijft een apart fenomeen. Ik wil mezelf ook aansporen om vooral niks meer uit te leggen. Ik hoef mensen helemaal niks meer te verantwoorden. Een kort antwoord zonder uitleg, zou toch voldoende moeten zijn? Als laatste wil ik nu graag afsluiten met de volgende simpele, maar wel effectieve, woorden. Live and let live, jongens. Live and let live. 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

8 Comments

 • Reply Shirley

  Inderdaad laat ieder zijn eigen ding doen. Als mensen zo’n vraag stellen uit interesse vind ik het al anders, dan wanneer het oordelend is. Ik ben zelf ook nooit op kamers gegaan en kan me op zich best voorstellen dat iemand echt benieuwd is waarom niet.
  Shirley onlangs geplaatst…Boeken om deze zomer wel/niet te lezenMy Profile

  29 juni 2017 at 07:17
  • Reply donnadiana

   Interesse is inderdaad anders dan meteen veroordelen. Vaak is het echter wel veroordelend… Alsof je helemaal achterlijk bent dat je thuis bent blijven wonen. Heel jammer…

   29 juni 2017 at 22:33
 • Reply Loes

  Heel erg waar! Iedereen moet zijn eigen pad volgen, waarom zou je je aanpassen aan wat ‘normaal’ is binnen de maatschappij. Lekker je eigen ding doen en anderen respecteren.
  Loes onlangs geplaatst…Review – Fitbit Alta HRMy Profile

  29 juni 2017 at 10:01
  • Reply donnadiana

   Precies! Uiteindelijk komt iedereen toch wel goed terecht. Doe het lekker allemaal op je eigen manier.

   29 juni 2017 at 22:34
 • Reply Joanne

  Ik begrijp je helemaal! Mensen kijken je meteen raar aan als je dingen anders aanpakt dan de rest. Stom!

  29 juni 2017 at 18:49
  • Reply donnadiana

   Ja, heel stom! Terwijl we juist pleitten dat we uniek moeten zijn. Heel hypocriet.

   29 juni 2017 at 22:34
 • Reply Lisa

  Geweldig, heel herkenbaar. En eigenlijk hebben de mensen die het vragen een probleem. Want misschien zouden ze wel heel graag meer zoals jij zijn.

  1 juli 2017 at 08:38
  • Reply donnadiana

   Ik vraag me inderdaad ook wel eens af of het niet een vorm van jaloezie is!

   1 juli 2017 at 19:01

  Leave a Reply

  Enter Captcha Here : *

  Reload Image

  CommentLuv badge